Najljepši pogled

Medvedgrad je stari grad (gradina, utvrđenje) sagrađen u  13.stoljeću (1249. – 1254. g.) nakon provale Tatara (1242. g.) na brdu Mali Plazur, jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Bio je jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj, saznajemo iz Wikipedije.

Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu. S Medvedgrada se pruža prekrasan pogled na Zagreb, koji je uz pogled iz Sljemenske žičare najbolje mjesto za promatranje Zagreba noću.

Medvedgrad je okružen je dvostrukim obrambenim zidom. Unutrašnji dio može se podijeliti u tri cjeline: stambeni dio na sjeveru, branič-kulu na jugu, te dvorište smješteno između njih.

Na krajnjem sjevernom dijelu nalazi se starija tvrđava, koja je danas u ruševnom stanju. Ona je u 13. i 14. stoljeću bila relativno izolirana a kasnije su pored nje dozidane gospodarske zgrade. Istočno i zapadno od ulaza nalaze se dva palasa (zgrade za stanovanje sa svečanom dvoranom). Zapadni palas je kasnije dograđivan, te se postepeno širio prema sjeveru.

Kapela, posvećena sv. Filipu i Jakovu, nalazi se u povišenom istočnom dijelu grada. Ima pravilan osmerokutni tlocrt sa plitko izbočenom apsidom na zapadnoj strani. Građena je od opeke, dok su uglovi s vanjske strane pojačani ugaonim klesancima. Od kamena su i ostali dijelovi arhitektonske plastike: portal, prozorska ruža, prozori, polustupovi, polukapiteli i svodna rebra. Kapela sv. Filipa i Jakova je najstarija i najreprezentativnija kapela jednog plemićkog grada u Hrvatskoj.

Pokraj kapele nalazi se gradski bunar, koji je u dobrom stanju i danas. Od objekata gospodarske namjene ostale su samo ruševine. U južnom dijelu grada smještena je mlađa tvrđava koja dominira cijelom utvrdom. Građena je nad kvadratnom bazom, od opeke i kamena.

Utvrdu Medvedgrad dao je sagraditi o. 1250. zagrebački biskup  Filip na padinama Medvednice. Svrha joj je bila obrana Kaptola i biskupskih posjeda. Oko 1260. Kralj Bela IV. povjerio je utvrdu knezu Stjepku Šubašiću, a potom je davana naupravu hrvatskim banovima. Posljednji gospodari grada bili su baruni Kulmer koji su ga posjedovali do 1945. godine.

Restauratorski zavod Hrvatske započeo je krajem 70-ih godina 20. st. iskapanja i obnovu medvedgradske utvrde, te su tu pronađeni: sjekira iz brončanog doba, gotički pečatnjaci, ulomci keramike, stakla i oružje. Kapela je otkrivena 1981. te je u cijelosti restaurirana. Godine 1992. ispod južne kule, s vanjske strane grada odabrano je mjesto na kojemu će se podignuti spomenik u čast svima poginulima za domovinu, Oltar domovine, djelo kipara Kuzme Kovačića.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: