Može se!

Gospodarska kriza je vrlo bolno razdoblje, ali nam otvara brojne mogućnosti koje možemo potratiti ili iskoristiti rekao je u Zagrebu bivši finski premijer Esko Aho, posebice poručivši da je za izlazak iz krize nužna suradnja vlade, poslovnog sektora i znanstvene zajednice.

photo_2

Sada nešto o gostu predavaču: Esko Aho, premijer Finske od 1991. do 1995. poznat po tome što je jasnom vizijom i hrabrim mjerama izveo zemlju početkom 90-ih iz najteže gospodarske krize u svega nekoliko godina. Gostovao je na IV. Nacionalnom forumu “Može se”, posvećenom idejama i projektima za europsku Hrvatsku. Forum, čiji je utemeljitelj i predsjednik Nikica Gabrić, održava se pod visokim predsjedanjem predsjednika Ive Josipovića.

photo_3

“Kriza je bolna, ali nam otvara i brojne mogućnosti koje možemo potratili ili iskoristiti…ona je idealna prilika za transformaciju društva, tvrtke ili pojedinca”, poručio je Esko Aho na skupu. Govoreći o krizi u Finskoj od 1991. do 1993., kazao je da je njegova vlada shvatila da je kriza prilika te je radikalno promijenila mirovinski i porezni sustav, drastično smanjila porezne stope i restrukturirala javni sektor.

photo_1

Stalno je isticao kako je suradnja privatnog i javnog sektora, biznisa i vlasti, te akademske zajednice vrlo važne za inovativnost te je podsjetio kako je Finska u okolnostima krize stavila težinu na obrazovanje. Povećali su iznos za obrazovanje, tj. agenciju koja se bavi istraživanjem i razvojem za čak 82 posto i to im se samo na primjeru Nokie uvelike vratilo jer je samo Nokia otvorila 400 novih tvrtki

photo
Prema njegovim riječima, u borbi s krizom treba biti i strpljiv, a političarima poručuje da ako žele uspjeti u krizi neka zaborave na sljedeće izbore, što se iskreno čini nemogućim u Lijepoj našoj.
photo_4

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: